Help No sound

Ykhan6570

New member
VC
44
Guys i am having system of following specs
Core i5 4590 @3.3 Ghz 4 cores
12 gb Ram
256 gb ssd
500 gb hdd
Nvidia Gtx1050 ti 4gb
Monitor 75 Hz 1280x1024
The sound of OS is not available to hear. i mean i cant hear anything except the bootup sound. i plugged in my handsfree in the back port of my CPU. i installed 3 OS DM 4.6 , DM 4.7 beta 2 and abstergo Os 20 lite all of them giving me same problem even i changed kernel and mesa

- from the system what i concluded is that my CPU had separate ports for mic and sound and i plug in only handsfree in sound port leaving MIC port empty so maybe that could be the problem but i want Expert opinion
 

Xtr

Active member
Try editing init.sh in PhoenixOS,
Set speaker to 90%
Post automatically merged:

alsa_amixer -c $c set Master on
alsa_amixer -c $c set Master 90%
alsa_amixer -c $c set Headphone on
alsa_amixer -c $c set Headphone 90%
alsa_amixer -c $c set Speaker 90%
alsa_amixer -c $c set PCM 100 unmute
alsa_amixer -c $c set SPO unmute

It may work if its like this
This is same as alsamixer command
 

lolify

Member
VC
76
Guys i am having system of following specs
Core i5 4590 @3.3 Ghz 4 cores
12 gb Ram
256 gb ssd
500 gb hdd
Nvidia Gtx1050 ti 4gb
Monitor 75 Hz 1280x1024
The sound of OS is not available to hear. i mean i cant hear anything except the bootup sound. i plugged in my handsfree in the back port of my CPU. i installed 3 OS DM 4.6 , DM 4.7 beta 2 and abstergo Os 20 lite all of them giving me same problem even i changed kernel and mesa

- from the system what i concluded is that my CPU had separate ports for mic and sound and i plug in only handsfree in sound port leaving MIC port empty so maybe that could be the problem but i want Expert opinion
make sure your ports are connected to motherboard instead of gpu and try running alsamixer and tell what is your motherboard model name
 

Ykhan6570

New member
VC
44
make sure your ports are connected to motherboard instead of gpu and try running alsamixer and tell what is your motherboard model name
i just tested with USB sound card and its working fine with it but the quality of sound is very poor.
Answer of your second question is that it shows Default, Intel and Nvidia names in alsamixer i tested on all three but still now sound. I use the rear inputs of CPU to connect my handsfree
 

lolify

Member
VC
76
i just tested with USB sound card and its working fine with it but the quality of sound is very poor.
Answer of your second question is that it shows Default, Intel and Nvidia names in alsamixer i tested on all three but still now sound. I use the rear inputs of CPU to connect my handsfree
tried splitter cable with the sound card ? so backside of your case doesn't work too ?
 

Ykhan6570

New member
VC
44
yeha i tried both at same time connected together but still no sound
tried splitter cable with the sound card ? so backside of your case doesn't work too ?
Post automatically merged:

my front side ports are broken
tried splitter cable with the sound card ? so backside of your case doesn't work too ?
my front side ports are broken i use backside ports
Post automatically merged:

make sure your ports are connected to motherboard instead of gpu and try running alsamixer and tell what is your motherboard model name
Bro i didnt get this part . how would i know my ports are connected to mother board and not to graphic card?
 
Last edited:

lolify

Member
VC
76
yeha i tried both at same time connected together but still no sound

Post automatically merged:

my front side ports are broken

my front side ports are broken i use backside ports
Post automatically merged:


Bro i didnt get this part . how would i know my ports are connected to mother board and not to graphic card?
so only usb card worked seems weird you may ask Hmtheboy and GPU generally has hdmi audio port so no use of it here ignore you can see the GPU ports lie lower than your audio ports
 

Ykhan6570

New member
VC
44
so only usb card worked seems weird you may ask Hmtheboy and GPU generally has hdmi audio port so no use of it here ignore you can see the GPU ports lie lower than your audio ports

so only usb card worked seems weird you may ask Hmtheboy and GPU generally has hdmi audio port so no use of it here ignore you can see the GPU ports lie lower than your audio ports
Just want to thank u for your suggestions my No sound problem has been solved. i just changed the option from headphones to front speakers when i connect the handsfree to my PC.
One more thing i realized Nvidia support for Phoneix OS is shit and causing many problems including sometimes black/flickering screen i installed mesa 20.2.6
 

Similar threads

Similar threads

Get Connected

Discord Server

New Threads

Latest From Blog

Top